Mälarplast AB

Mälarplast är en komplett leverantör av miljö- och kundanpassade plasttekniska lösningar. Vi arbetar snabbt och anpassar vår leverans till kundens behov och önskemål – allt från att ”bara” leverera en plastdetalj till kompletta, färdigpackade systemlösningar. Med korta ledtider och en leveranssäkerhet på närmare 100% är vi ledande i vår bransch.

Vi är dessutom en av få underleverantörer som bearbetar både termo- och härdplaster genom såväl formsprutning som formpressning. Vi har en komplett egen konstruktions- och formverktygsavdelning. Det ger oss en unik förmåga att lösa kundernas behov. Genom en gedigen kunskap inom företaget, en bred maskinpark och ett stort nätverk av samarbetspartners hittar vi bästa lösningen för varje produkt.

Mälarplast nöjda kunder finns både bland stora globala företag som ABB, Bombardier, SAS och Volvo till mindre ensamföretagare och innovatörer.

På Mälarplast arbetar vi ständigt med förbättringar inom miljöområdet. Därför är vi sedan många år tillbaka certifierade enligt ISO 14001:2015. Läs mer om vårt miljö- och hållbarhetsarbete här!

Skapa hållbar plast

Utan att tumma på kvalitet eller kostnad
Ekoaspekten är den nya trenden. Oavsett om trenden är en effekt av den vetenskapliga debatten eller ej, så är konsumenters intresse för miljövänliga företag och produkter ofrånkomlig. Samtidigt så är kunskapen om plast och miljöpåverkan idag relativt begränsad.

Därför har Mälarplast – Sveriges Grönaste Plastföretag, tagit fram en informationsfolder som ingående beskriver förhållandena mellan bioplast och hållbarhet, och hur ni som företag kan möta era hållbarhetsmål genom att välja rätt bioplast och bioplastpartner.

Råvarubrist i Europa

Det råder brist på plastråvara i Europa och resten av världen. Plastbranschföreningen Ikem rapporterar om kraftigt höjda råvarupriser samt leveranssvårigheter.
Enligt Ikem är problemet så stort att det finns risk att svenska plastbearbetande företag kan tvingas stänga ner delar av sin produktion. Främst är det polyolefinerna, dvs polyeten och polypropen, som är drabbade, men även flera andra materialtyper som bland annat PVC, ABS och polyamider är påverkade. Andelen plastmaterialtillverkare som deklarerat force majeure är rekordhögt.

Turbulensen på marknaden beror på en kombination av kraftigt ökad efterfrågan i kombination med brister i tillgång på råvara pga störningar i USA orsakad av köldknäppen i Texas samt obalanser i transportsystemet med containerbrist.

Conny Tapper, ansvarig för materialinköp på Mälarplast:

"Mälarplast arbetar med att säkra upp material avseende såväl tillgång som prisbild och vi har fortfarande en god lagersituation av de flesta råmaterial för kommande månader. I ett fåtal fall har vi aviserats om leveransproblem, på prissidan reviderar dock de flesta leverantörer upp spotpriserna. Vi tar också kontakt med kunder vars produkter innehåller material där vi ser risk för en bristsituation.”

För mer information om den akuta råvarubristen i Europa här: https://www.plastnet.se/article/view/780685/svenska_bolag_drabbas_av_plastbristen


Termoplast

Mälarplast har 25 formsprutor för termoplast med låstryck från 25 – 775 ton. Det innebär att vi kan tillverka allt från små detaljer till större färdiga produkter med vikter på upp till 4 kg. Våra större maskiner är alla försedda med 3-axliga portalrobotar.

Läs mer om hur vi arbetar med Termoplast


Härdplast

Mälarplast har fyra formpressar för bearbetning av härdplast med låstryck från 100 till 300 ton. Vi bearbetar huvudsakligen SMC (sheet moulded compound) till produkter med extra höga krav på hållfasthet, temperatur- och kemikalietålighet. Även pressning av BMC, bakelit och melamin förekommer i mindre omfattning.

Läs mer om vår produktion här
Efterbearbetning plast

Efterbearbetning

Vi hjälper gärna till med montering, packning och logistik. Utrustning för ultraljudssvetsning och värmebehandling samt inplastning av produkter finns i huset.

Läs mer om hur vi efterbearbetar
Produktutveckling

Produktutveckling

Vi kommer gärna in tidigt i produktutvecklingen för att bidra med vår kompetens inom plastmaterial och design. Här kan man spara mycket pengar och tid genom att tidigt ta hänsyn till plastens möjligheter och begränsningar.

Läs här om hur vi kan hjälpa dig med ditt projekt
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer