Eskilsstatyetten 2018 till Peter Wall

2018-03-21


Mälarplasts och August Lundhs VD Peter Wall har tilldelats Eskilsstatyetten 2018 i kategorin Näringsliv med följande motivering:

”Gång på gång visar Peter att tillverkning och produktion i Eskilstuna är framgångsrikt. En av många välkända produkter från Peters Mälarplast är till exempel den termos vi får kaffet serverat ur när vi flyger med SAS eller något annat av det 40-tal flygbolag de levererar till. Han har också ett stort engagemang för hållbar utveckling, vilket t ex resulterat i ett projekt för försök med återbruk av plast. Som företagare är Peter också en betydelsefull aktör i många för Eskilstunas utveckling viktiga nätverk.”

Den första Eskilsgalan ägde rum 1988 och den allra första statyetten, nr 1, tilldelades skridskoåkaren Tomas Gustafsson, som genom framgångsrika idrottsprestationer, inte minst i de olympiska spelen 1984, varit en god ambassadör för Eskilstuna.

Skulpturen, Eskilsstatyetten, är utförd i brons och formgiven av konstnärinnan Marita Nordin. Den magnifika och tunga statyetten av S:t Eskil, är ca 40 cm hög och gjuts varje år sedan den första galan av Herman Bergmans Konstgjuteri i Enskede. Varje statyett är unik och numrerad.

Syftet med galan är att under festliga former lyfta fram goda exempel och bra förebilder. När den första galan hölls var det för att genom att lyfta fram goda exempel och ingjuta framtidstro, inspirera och uppmuntra i en tid som präglades av lågkonjunktur och ekonomiska kriser. Något som det alltid finns anledning att göra, även om galan idag hålls med helt andra förtecken.

De gångna årens ambassadörer är personer med rötter eller verksamhet i Eskilstuna, men som inom sina verksamhetsområden blivit kända långt, långt utanför Sveriges gränser. Bland övriga statyettmottagare finns också många namnkunniga, men även personer vars insatser utförts mer anonymt och helt utan egennytta. Gemensamt för dem alla är att de varit goda förebilder inom sina respektive områden.

Övriga statyettmottagare, som den 22 mars 2018 uppmärksammades på årets galakväll, var Eskilstuna Smederna (ambassadör), Sören & Åke Eriksson (föreningsliv), Ulf Rehnholm (kultur), Mikaela Jonasson (omsorg) och Eva Karlsson (allmänt).

Läs mer på www.eskilsgalan.se.
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer