Semesterstängt i produktionen

Veckorna 29–30 (19–30 juli) håller Mälarplast stängt för semester. Order, leverans och förfrågningar som inkommer under denna period kommer att hanteras i turordning från och med den 2a augusti. Vi ber därför våra kunder att planera orderläggningen i god tid inför denna period.

Vi önskar alla kunder, leverantörer och samarbetspartners en riktigt skön sommar!

Kickoff för den nya säljorganisationen

I juni samlades Mälarplast nya säljorganisationen, internt kallad "MPAL" för att diskutera säljstrategier, pandemi och nya mål.
Hösten 2020 slog Mälarplast och August Lundh samman sina organisationer i syfte att vidareutveckla företagen och göra organisationen effektivare och mer konkurrenskraftig.

I juni genomfördes den årliga sälj- och marknadskonferensen som inleddes i Sundbyholms Gästhamn med HLR-kurs, efterföljt av ribbåtsfärd i Eskilstunas skärgård med stopp i såväl Västerås som Strängnäs gästhamn. Säljteamet är nu mer sammansvetsat än någonsin och vi blickar framåt mot nya mål och utmaningar!

Färdplan för hållbar plastanvändning

Naturvårdsverket har i samverkan med flera svenska aktörer tagit fram en gemensam färdplan för en hållbar plastanvändning. Färdplanen har till syfte att minska klimatpåverkan och skapa förutsättningar för att nå Sveriges långsiktiga klimatmål till år 2045.
Plaståtervinning för en hållbar plastanvändning
Färdplanen har tagits fram inom den nationella plastsamordningen som Naturvårdsverket ansvarar där Mälarplast VD Peter Wall var en del av referensgruppen. Färdplanen är tänkt att inspirera och uppmana till handling för hur vi med gemensamma insatser kan bidra till en hållbar plastanvändning genom bland annat resurseffektivitet, återanvändning och cirkulär ekonomi.

Naturvårdsverkets färdplan för en hållbar plastanvändning kan läsas i sin helhet här.

Seminarium om färdplan för hållbar plastanvändning

Den 18 juni anordnar Naturvårdsverket ett inspirerande seminarium där de berättar mer om färdplanens målbild och de omställningar som krävs för att uppnå en hållbar plastanvändning. Mer information och anmälan till seminariet hittar du här.

Ny formspruta i maskinparken

Under mars 2021 installerades en ny 400tons formspruta från svenska Battenfeld som ersätter en äldre maskin i maskinparken.

Den nya formsprutan har den senaste tekniken gällande mjukvara och hårdvara vilket innebär en bättre precision och mer effektiv produktion med mindre kassationer.

Formsprutan förbrukar 50 % mindre el än sin föregångare vilket ytterligare minskar Mälarplasts CO2-avtryck. Dessutom är maskinen mer användarvänlig och tystare vilket bidrar till en bättre arbetsmiljö för våra anställda.

”Med den nya maskinen kan vi möta våra kunders höga kvar på produktkvalitet.” säger Conny Tapper, Teknisk Chef.

Råvarubrist i Europa

Det råder brist på plastråvara i Europa och resten av världen. Plastbranschföreningen Ikem rapporterar om kraftigt höjda råvarupriser samt leveranssvårigheter.
Enligt Ikem är problemet så stort att det finns risk att svenska plastbearbetande företag kan tvingas stänga ner delar av sin produktion. Främst är det polyolefinerna, dvs polyeten och polypropen, som är drabbade, men även flera andra materialtyper som bland annat PVC, ABS och polyamider är påverkade. Andelen plastmaterialtillverkare som deklarerat force majeure är rekordhögt.

Turbulensen på marknaden beror på en kombination av kraftigt ökad efterfrågan i kombination med brister i tillgång på råvara pga störningar i USA orsakad av köldknäppen i Texas samt obalanser i transportsystemet med containerbrist.

Conny Tapper, ansvarig för materialinköp på Mälarplast:

"Mälarplast arbetar med att säkra upp material avseende såväl tillgång som prisbild och vi har fortfarande en god lagersituation av de flesta råmaterial för kommande månader. I ett fåtal fall har vi aviserats om leveransproblem, på prissidan reviderar dock de flesta leverantörer upp spotpriserna. Vi tar också kontakt med kunder vars produkter innehåller material där vi ser risk för en bristsituation.”

För mer information om den akuta råvarubristen i Europa här: https://www.plastnet.se/article/view/780685/svenska_bolag_drabbas_av_plastbristen

Fortsatt högsta kreditvärdighet för Mälarplast

Vi har återigen fått en kreditrating på AAA från Bisnode tack vare det senaste bokslutet per den 2020-08-31 som visade på en totalt ökad nettoomsättning med drygt 15% och förstärkt resultat.
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer