Ny formspruta i maskinparken

Under mars 2021 installerades en ny 400tons formspruta från svenska Battenfeld som ersätter en äldre maskin i maskinparken.

Den nya formsprutan har den senaste tekniken gällande mjukvara och hårdvara vilket innebär en bättre precision och mer effektiv produktion med mindre kassationer.

Formsprutan förbrukar 50 % mindre el än sin föregångare vilket ytterligare minskar Mälarplasts CO2-avtryck. Dessutom är maskinen mer användarvänlig och tystare vilket bidrar till en bättre arbetsmiljö för våra anställda.

”Med den nya maskinen kan vi möta våra kunders höga kvar på produktkvalitet.” säger Conny Tapper, Teknisk Chef.

Råvarubrist i Europa

Det råder brist på plastråvara i Europa och resten av världen. Plastbranschföreningen Ikem rapporterar om kraftigt höjda råvarupriser samt leveranssvårigheter.
Enligt Ikem är problemet så stort att det finns risk att svenska plastbearbetande företag kan tvingas stänga ner delar av sin produktion. Främst är det polyolefinerna, dvs polyeten och polypropen, som är drabbade, men även flera andra materialtyper som bland annat PVC, ABS och polyamider är påverkade. Andelen plastmaterialtillverkare som deklarerat force majeure är rekordhögt.

Turbulensen på marknaden beror på en kombination av kraftigt ökad efterfrågan i kombination med brister i tillgång på råvara pga störningar i USA orsakad av köldknäppen i Texas samt obalanser i transportsystemet med containerbrist.

Conny Tapper, ansvarig för materialinköp på Mälarplast:

"Mälarplast arbetar med att säkra upp material avseende såväl tillgång som prisbild och vi har fortfarande en god lagersituation av de flesta råmaterial för kommande månader. I ett fåtal fall har vi aviserats om leveransproblem, på prissidan reviderar dock de flesta leverantörer upp spotpriserna. Vi tar också kontakt med kunder vars produkter innehåller material där vi ser risk för en bristsituation.”

För mer information om den akuta råvarubristen i Europa här: https://www.plastnet.se/article/view/780685/svenska_bolag_drabbas_av_plastbristen

Fortsatt högsta kreditvärdighet för Mälarplast

Vi har återigen fått en kreditrating på AAA från Bisnode tack vare det senaste bokslutet per den 2020-08-31 som visade på en totalt ökad nettoomsättning med drygt 15% och förstärkt resultat.
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer