Hållbarhetsprojekt

2017-05-01
Eskilstuna kommun och den lokala plastindustrin inleder nu ett försök med återbruk av plast där ReTuna återbruksgalleria är navet. Försöket ingår som en del av ett projekt som delvis finansieras av Vinnova och som handlar om att på sikt hitta nya affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi.

Eskilstuna är en av landets bästa miljökommuner och driver miljöarbetet längre än de allra flesta städer. Här finns också en stark tradition av tillverkningsindustri. Kommunen har nu beviljats 356 000 kronor i projektstöd från Vinnova för att tillsammans med lokala företag undersöka möjligheter för återbruk av plastprodukter.

Projektet har undersökt vilka plastprodukter i Eskilstuna som lämpar sig för återbruk enligt modellen cirkulär ekonomi. En intressant möjlighet är tallrikar som tillverkas av Mälarplast och som används i skolrestauranger. Istället för att plasttallrikarna förbränns skulle de kunna gå tillbaka till Mälarplast genom ett pantsystem. Projektet ska också kartlägga vilka plastavfall som samlas in via återvinningscentralerna och sammanställa kunskap om biobaserad plast.


X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer